Vi må forholde oss til de nye standardene - hver gang

Vi har gått ut med en oppfordring til hele bransjen for mekanisk tyverisikring og brannsikring, samt alle designere, konsulenter og forsikringsselskaper, om at vi alle må være oppmerksomme på de nye EU-standardene.

Av Andreas Excalibur Bygbjerg. Publisert i Licitationen Brand & Sikring - http://epaper.nordiskemedier.dk/nordiskemedier/638/

Det er 20 år siden EU innførte EN-standarden for mekanisk tyverisikring - og for fem år siden opphevet Forsikring og Pension (F&P) sin gamle klassifisering. Men det er fortsatt en stor oppgave å få konstruktører, konsulenter og forsikringsselskaper til å gå over til de nye standardene.

I mange år var det F&P, med sine egne klassifiseringer, som sto bak produktstandardene for innbruddshemmende produkter som rullegitter og rulleskodder. I 2001 ble det imidlertid innført en europeisk standard, EN 1627-30, for dører, vinduer, skodder, gitter og persienner. Etter omfattende tester med hydraulisk trykk, svingpendel og innbruddstester med verktøy ved Teknologisk Institut i Danmark viste det seg at de gamle F&P-klassifiseringene ikke lenger kunne holde tritt med de nye EN-standardene.

Nye standarder er kommet for å bli

I 2015 kunngjorde F&P at de gamle godkjenningene ville bli opphevet til fordel for de nye EN-sertifiseringene i henhold til EN 1627-30. Det har imidlertid langt fra lykkes å få designere, konsulenter og forsikringsselskaper til å se bort fra de gamle, ugyldige sertifiseringene. Det sier Bill Torben Jensen, grunnlegger av Alux A/S, som har arbeidet med mekanisk tyverisikring i mer enn 30 år.

"Det er naturlig at nye standarder har en implementeringsperiode, men det er mange år siden endringen, så vi har hatt god tid til å forberede oss. Standardene er kommet for å bli, så vi oppfordrer alle til å bruke de nye, gjeldende sertifiseringene i stedet for de gamle, utgåtte", sier han.

"Man må huske på at når man tester og sertifiserer, er det for oss alle. Det gir blant annet byggherrer trygghet for at ting er av beste kvalitet og oppfyller dagens standarder. Jeg mener derfor at vi som leverandører og produsenter har et ansvar for å oppfylle kravene, og det samme gjelder forsikringsselskapene, som dessverre fortsatt i stor grad bruker de gamle standardene. La oss få de nye i bruk - det må være i alles interesse", fortsetter Bill Torben Jensen.

Brannsikkerhetsstandarder er et spørsmål om liv og død

Mekanisk brann vern er annerledes i brannsektoren. Brannsikring er regulert av lovgivningen, jf. byggeforskriftene, ettersom det er menneskeliv som står på spill. Produktene må derfor oppfylle kravene i de nye standardene som trådte i kraft i 2020, og sertifiseres deretter. Også her etterlyser Bill Torben Jensen en mer konsekvent tilnærming:

"Det er ulovlig å ikke følge de nye brannsikkerhetsstandardene. Men det finnes situasjoner der man kan søke om dispensasjon, og noen er kanskje litt mildere enn andre, og det er en diskusjon som pågår for tiden. Min mening er at når det finnes standarder, er det viktig å følge dem hver gang. Det er også den veien bransjen er på vei, det tar bare for lang tid å komme dit, forklarer han og fortsetter:

"I tillegg til EU-standardene i forhold til produktkvaliteten har vi også hele ISO 9001-delen, som sikrer kvalitet i måten ting produseres og monteres på. Til slutt synes jeg også det er viktig å huske på de myke verdiene i form av bedriftens verdier, som helst skal samsvare med det standardene uttrykker. På denne måten gjør man det klart for kundene at de kan stole på kvaliteten som leveres." avslutter Bill Torben Jensen.

Tidligere
Tidligere

Fastmontert gitter Safe 4000 type 100/50 klassifisert i RC4

Neste
Neste

Unike og skreddersydde sikkerhetsløsninger for hvert prosjekt